dissabte, 15 de desembre del 2007

Poesia propera, el primer pas per la victòria.


“Feliz cumpleaños, cumpleaños feliz,

que vivas mil años y que seas feliz”


Nit de divendres, freda vetllada de desembre. Proposta cultural per celebrar amb bona companyia el meu aniversari a terres del Vallès. A les deu i pocs minuts sortia a l’escenari un dels mites musicals d’aquest país, amb camisa i pantalons negres, cabells llargs, blancs, despentinats. Amb la guitarra com a única companyia i amb la senzillesa de l’escenari buit, en Paco Ibáñez sortia a oferir-nos el que seria una reunió familiar amb música i no pas un concert, perquè el públic era poc nombrós i l’ambient del teatre va generar una complicitat que pocs esperàvem.


Dret i amb un peu sobre la cadira, comparteix amb nosaltres la necessitat de reafirmar-nos en la nostra cultura en front de la invasió anglosaxona, com a baluard del sistema econòmic i social que nega els sentiments i la raó. “Resistir és vèncer” ens deia en Paco. “Poderoso caballero es Don Dinero”. En aquest activisme cultural, i per tant polític, que el porta a sentir-se espanyol, català, valencià, basc i francès, ens acaricià les oïdes amb una cançó en euskera, “Bihotz” (cor en basc); ens explica també que el mateix dia havia arribat a l’Aeroport del Prat procedent de Sevilla, i al sentir anunciar els vols en català havia sentit (“es algo que se siente”) “ja som a casa”.


Cansat de la penetració de l’anglès ens planteja alternatives, com si sabés que celebràvem el meu aniversari anant a aquell recital, ens proposa una cançó d’aniversari per combatre les traduccions del “Happy birthday”. Tot el públic la va cantar, com si fos per mi.


Assentadet a la cadira, amb el jove Ivan, per casualitat, al meu costat dret, i algú fantàstic al costat esquerra, veia com, a ben pocs metres, un referent musical de la nostra cultura política ens cantava sobre l’amor i sobre les persones. Ens feia estremir, amb la seva veu i aspecte malmesos, posant música i sentiment a les lletres d’en José Agustín Goytisolo, Pablo Neruda, Luís de Góngora o Georges Brassens entre d’altres.


La poesia, el primer pas per la victòria. Bona Nit i “A Galopar”, fins a enterrar-los a la Mar.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Es hermoso poder celebrar un cumpleaños con Paco, esperemos también que él viva mil años y que no se apague su mermada voz, aunque irregular, el jodido transmite. Se queja, en una de sus canciones, de que "ya no hay locos en España", creo que todavía hay algunos quedamos, tanto allá, como acá. ¡A galopar!

Txiqui ha dit...

Una nit molt màgica i especial... Més de la que creus...
No la oblidaré.
Un abaraçada!